Educatie

2 jaar geleden

Educatie

Onze clips worden veel gebruikt in het onderwijs, zowel op het kinderdagverblijf als in de eerste klassen van de basisschool. Hier vind je een aantal leuke ideeën voor lessen en spelletjes. 

Heb je zelf een leuk idee rond één van onze liedjes? Mail het naar djangomusic@minidisco.nl of post het op onze Facebookpagina https://www.facebook.com/minidiscosongs 

Aankleedlied
Een liedje voor peuters en kleuters, waarbij ze het aantrekken van de kleren nadoen. De bewegingen volgen elkaar in een uitdagend tempo op. Als je het zelf zingt in de groep kun je, afhankelijk van het seizoen, de kledingstukken variëren. Daarbij kun je de kinderen zelf de kledingstukken laten verzinnen. Link naar videoclip 

Boem Boem Shake
Sommige kinderen durven niet zo goed te gaan dansen. Om die over de streep te trekken kun je vertellen dat we eerst een ‘warming-up’ gaan doen: de spieren even los maken. Boem Boem Shake is hiervoor heel geschikt: schudden met je benen, schouders, enzovoorts. Ook goed bruikbaar op de dansschool: het is een echte cha-cha-cha. 

Chocolade
Een populair Minidisco-liedje, door ons vertaald uit het Engels. Oorspronkelijk in 2004 uitgevoerd door het duo Soul Control. Chocolade is natuurlijk gewoon lekker! De clip bevat een leuk dansje waarmee je de calorieën er weer vanaf danst. 

Cowboy Johnny
Cowboys spreken tot de verbeelding. Cowboy Johnny biedt de nodige aanknopingspunten om in een les te gebruiken. Het is een liedje waarop je lekker kunt bewegen, met het slingeren van je lasso, het rondrijden op je paard en het je op de grond laten vallen als Johnny even een slaapje doet. Maar het gaat ook over verliefd zijn, stoer doen en de held zijn. 

Dans Met Tante Rita
Dans Met Tante Rita is onze bewerking van het liedje Mueva La Colita, dat in 2001 werd uitgebracht door het Italiaanse duo Los Locos. Het plaatje flopte, maar het nummer is in de jaren daarna een eigen leven gaan leiden. Coverversies verschenen van o.a. 

The Soca Boys, Hakim, Balli Di Gruppo en El Gato DJ. Het personage Tante Rita hadden we al bedacht voor een ander clipje en dit liedje paste zo goed bij haar. Wij hebben vervolgens het liedje vertaald in het Nederlands en er onze eigen draai aan gegeven. Dans Met Tante Rita is een echt dansliedje. Bekijk de clip voor de danspasjes!  

De Dieren Uit De Dierentuin
De Dieren Uit De Dierentuin heeft een gesproken tekst; kinderen die zingen moeilijk vinden kunnen er makkelijk met meedoen. Het liedje is ook eenvoudig te spelen op een akoestische gitaar. Als je de tekst meezingt, krijg je de cadans vanzelf te pakken. 

Vraag van tevoren aan de kinderen hoe je de dieren kunt herkennen: de leeuw, de olifant, de ratelslang, de pinguïn, de adelaar, de beer, de kikker, de aap, de kangoeroe. Wat doen ze? Laat ze dat aan elkaar voordoen. In het liedje is het de uitdaging om al die dieren achter elkaar na te doen. De bewegingen worden steeds groter en wilder. In het refrein doen de kinderen de beweging van het laatstgenoemde dier. 

Doe Maar Lekker Mee
Een eenvoudig liedje met uitbundige bewegingen. Leuk is om hard en zacht af te wisselen: zacht klappen, hard klappen, zacht gillen, hard gillen. Het draait natuurlijk om allemaal meedoen. Goed te gebruiken in bijvoorbeeld een kanjertraining. 

Hoofd Schouders Knie & Teen
Onze bewerking van het klassieke kinderliedje Hoofd Schouders Knie En Teen benoemt in rap tempo allerlei lichaamsdelen. Voor kleinere kinderen zit de uitdaging in het aanwijzen van het lichaamsdeel zodra het wordt genoemd. De aanwijzingen worden steeds abstracter. Eerst is het ‘hoofd’, ‘knie’ en ‘teen’. Vervolgens ‘klapperen’, ‘praten’ en ‘kijken met je kont’. En in het derde ‘televisiekijken’, ‘een man met zeven armen’ en ‘de koning van het land’. Hoogtepunt is natuurlijk het eindstuk dat langzaam begint en steeds sneller gaat. Als je het liedje zelf begeleidt, kun hier leuk mee variëren. 

Finale
Finale is natuurlijk een slotlied. Veelgebruikt op de camping en de vakantieparken, maar ook goed te gebruiken in een presentatie of een schoolmusical. Als je het zelf zingt, zijn de namen eenvoudig te vervangen door andere. Het slotstuk vanaf ‘1,2,3, op je knie’ leent zich prima voor uitbundig zwaaien naar de zaal. 

Gooi Het Er Maar Uit (Hokey Cokey)
Gooi Het Er Maar Uit is onze bewerking van het Engelse volksliedje Hokey Cokey, ook wel Hokey Pokey genaamd. Zoals veel klassieke kinderliedjes is het al eeuwen oud. De vroegste versies dateren uit de 17e eeuw. De eerste variant met zinnetjes als ‘right hand in, right hand out’ is vastgelegd in 1857. Juist het benoemen van de ledematen is wat het liedje zo geschikt maakt om te dansen met kinderen. Spelenderwijs leren ze er het verschil tussen links en rechts mee.  

Ik Ben Ik
Ik Ben Ik is oorspronkelijk geschreven voor Peuterpraat, een programma voor voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Hierin leren kinderen vertrouwd te worden met zichzelf en de wereld om zich heen. Ik Ben Ik is een leuke aanleiding om kinderen te laten vertellen over hun papa en mama, broertje en zusje, opa en oma, enzovoorts. Het is ook heel geschikt als er een broertje of zusje is geboren. 

In De Maneschijn
Bewegingsliedjes die je goed zittend kunt doen, zijn schaars. Het klassieke In De Maneschijn is er één. Je kunt leuke, grote bewegingen maken en toch blijven zitten.  

Klap Klap Stap Stap
Letterlijk een lijflied. Heel geschikt om met peuters en kleuters de verschillende lichaamsdelen te benoemen. Oudere kinderen vinden het een uitdaging om het dansje goed te doen. In Zuid-Oost Azië is het liedje, gewoon in de Nederlandstalige versie, populair bij de scouting. Zoals wij dansen op Gangnam Style dansen zij op Klap Klap Stap Stap. Tip: het liedje doet twee keer dezelfde tekst. Dat maakt het instuderen van het dansje wat gemakkelijker.  

Tsjoe Tsjoe Wa
Tsjoe Tsjoe Wa is oorspronkelijk een Argentijns volksliedje: Chu Chu Úa. Het is ontstaan tijdens de Argentijnse burgeroorlog (1814 tot 1880). De ene partij wilde met het liedje de generaal van de andere partij, blijkbaar een nogal opgewonden standje, belachelijk maken. Na de burgeroorlog bleef het een populair onderdeel van de gymnastieklessen op de scholen. De Argentijnse clown Piñon Fijo had er in 2003 in eigen land zelfs een hitje mee. Wij werden geattendeerd op die versie en hebben vervolgens een Nederlandse bewerking gemaakt: Tsjoe Tsjoe Wa. Daarbij hebben we zowel de tekst als de muziek gemoderniseerd en wat minder krijgslustig gemaakt. Toen onze versie aansloeg, hebben we er ook een Spaanse, Duitse, Engelse, Franse, Russische en Chinese versie gemaakt. Het succes van het liedje is uiteraard gebaseerd op het dansje dat je kunt zien in de clip. Voeten naar binnen en tong naar buiten, blèèèhhh!!!

Waar Is De Poes?
Voor kinderen zijn huisdieren heel belangrijk. De poes, de hond, de cavia; uren kunnen ze ermee spelen. En als er in huis geen dieren zijn, spelen ze graag dat ze er eentje zijn. Waar Is De Poes? gaat over het gevoel dat je hebt voor je huisdier. En het gevoel dat je krijgt als jij je lieveling wilt aaien, terwijl hij of zij de andere kant op loopt. En midden in het liedje komt ook nog een ander onderwerp even ter sprake: het ongelukje. Iets dat kinderen hebben, maar huisdieren vaak ook.  

De Wekker
Leuk om een les over klokkijken mee te beginnen. Hoe laat gaat bij jou de wekker? Hoe staan de wijzers dan? Welke cijfers laat de digitale klok op dat moment zien? En wat doe je als je opstaat en in welke volgorde? Eerst tandenpoetsen en dan eten, of andersom? Leuk is ook kinderen te vragen welk geluid hun wekker maakt. In het tussenstukje kunnen ze dat dan allemaal tegelijk nadoen. Ook leuk is met de klas ook het ahoem sjoebidoewa koortje te zingen.  

Ze Kunnen Zeggen Wat Ze Willen
Ze Kunnen Zeggen Wat Ze Willen gaat over hoe dieren eruitzien. Wat valt op als je ze ziet? Dikke billen, dunne poten, lange nekken, grote bekken. En wat kunnen ze met je doen: je prikken of opeten. Maar het kan ook de aanleiding zijn voor een serieus gesprek: hoe belangrijk is het hoe je eruitziet?

Ziek
Ziek is iedereen wel eens. Dit liedje is bedoeld om te gebruiken in een groep peuters en kleuters. Hoe voel je dat je ziek bent? Wat doe je als je ziek bent? Wanneer ga je naar de dokter? Wat doet een dokter? Een drankje, een pilletje of een prik: is het vies, doet het pijn of valt het wel mee? Of is een pleister met een kusje van papa of mama genoeg? 

Zombiedans
Spoken, monsters en zombies: wat zijn dat? Bestaan ze echt? Of zijn het maar verzinsels? Door ze na te doen, maak je ze bespreekbaar. Zijn ze eng? Hoe bewegen ze? In de clip zit een leuk dansje. Prima te gebruiken bij een verkleedfeest of Halloween.  

De Dieren Uit De Dierentuin
Tekenfilms Minidisco
Alle LeeftijdenPeuters 1 - 4 jaarKinderen 5-10 jaar

De Dieren Uit De Dierentuin

Tekenfilm van: De Dieren Uit De Dierentuin zijn los! Liedje over de leeuw, de olifant, de ratelslang, de pinguïn, de adelaar, de beer, de kikker, de aap, de kangoeroe. Om lekker op te dansen! TEKST van DE DIEREN UIT DE DIERENTUIN De dieren uit de dierentuin, de dieren uit de dierentuin, zijn los De dieren uit de dierentuin, de dieren uit de dierentuin, zijn los De dieren uit de dierentuin, de dieren uit de dierentuin, zijn los De dieren uit de dierentuin, de dieren uit de dierentuin, zijn los Daar is de leeuw, de olifant, de ratelslang De dieren…. Daar is de leeuw, de olifant, de ratelslang, de pinguïn! De dieren…. Daar is de leeuw, de olifant, de ratelslang, de pinguïn, de adelaar De dieren…. Daar is de leeuw, de olifant, de ratelslang, de pinguïn, de adelaar, de beer De dieren…. Daar is de leeuw, de olifant, de ratelslang, de pinguïn, de adelaar, de beer, de kikker De dieren…. Daar is de leeuw, de olifant, de ratelslang, de pinguïn, de adelaar, de beer, de kikker, de aap De dieren…. Daar is de leeuw, de olifant, de ratelslang, de pinguïn, de adelaar, de beer, de kikker, de aap, de kangoeroe! De dieren uit de dierentuin, de dieren uit de dierentuin, zijn los De dieren uit de dierentuin, de dieren uit de dierentuin, zijn los De dieren uit de dierentuin, de dieren uit de dierentuin, zijn los De dieren uit de dierentuin, de dieren uit de dierentuin, zijn los
03:452 jaar geleden
Dans Met Tante Rita
Tekenfilms Minidisco
Alle LeeftijdenKinderen 5-10 jaar

Dans Met Tante Rita

Tekenfilm van: Dans met Tante Rita. Hoe dansen de meisjes? Hoe dansen de jongens? TEKST DANS MET TANTE RITA Zo, we zijn er! Iedereen naar de dansvloer Want we gaan… Dansen met Tante Rita Ben je er klaar voor? Wij gaan dansen Op de dansvloer Gaan we feesten… Dans met tante Rita, Rita Rita, dans met tante Rita Dans met tante Rita, Rita Rita, dans met tante Rita Dans met tante Rita, Rita Rita, dans met tante Rita Dans met tante Rita, Rita Rita, dans met tante Rita Mooi zo! En nu voor het echie… We beginnen zachtjes met de handen Naar voren, naar voren, naar boven, naar boven. Nog een keer! Naar voren, naar voren, naar boven, naar boven. Nu sneller! Naar voren, naar voren, naar boven, naar boven Naar voren, naar voren, naar boven, naar boven Naar voren, naar voren, naar boven, naar boven Naar voren, naar voren, naar boven, naar boven Refrein: Dans met tante Rita… Heel goed! We gaan door… Nu met de voeten en het hele lijf Naar links, naar rechts, naar links, naar rechts. Nog een keer! Naar links, naar rechts, naar links, naar rechts. Nu sneller! Naar links, naar rechts, snel, snel Naar links, naar rechts, snel, snel Naar links, naar rechts, snel, snel Naar links, naar rechts, snel, snel Refrein: Dans met tante Rita… Jullie hebben gedanst met je handen, je voeten en je lijf En nu wil ik een antwoord…oke? Hoe dansen de meisjes? Ahi, ahi En hoe dansen de jongens? Nou zo, nou zo Hoe dansen de meisjes? Ahi, ahi En hoe dansen de jongens? Nou zo, nou zo Hoe dansen de meisjes? Ahi, ahi En hoe dansen de jongens? Nou zo, nou zo Refrein: Dans met tante Rita… En nu gaan we heel zachtjes naar beneden Dus iedereen heel zachtjes naar beneden Beneden, beneden, beneden… En nu, en nu gaan we zachtjes naar boven Naar boven, naar boven, naar boven!!! Refrein: Dans met tante Rita… Hoe dansen de meisjes? Ahi, ahi En hoe dansen de jongens? Nou zo, nou zo Hoe dansen de meisjes? Ahi, ahi En hoe dansen de jongens? Nou zo, nou zo Hoe dansen de meisjes? Ahi, ahi En hoe dansen de jongens? Nou zo, nou zo Hoe dansen de meisjes? Ahi, ahi En hoe dansen de jongens? Nou zo, nou zo Refrein: Dans met tante Rita…
03:582 jaar geleden
Tsjoe Tsjoe Wa
Tekenfilms Minidisco
Alle LeeftijdenKinderen 5-10 jaar

Tsjoe Tsjoe Wa

Tekenfilm van: Tsjoe Tsjoe Wa. Op je plaats, strek je armen, vuisten maken, duimen omhoog, schouders op, hoofd omhoog, billen naar achteren, voeten naar binnen, tong naar buiten… TEKST TSJOE TJOE WA Tsjoe tsjoe wa, tsjoe tsjoe wa Tsjoe tsjoe wa wa wa Op je plaats (Op je plaats) Strek je armen (Strek je armen) Tsjoe tsjoe wa, tsjoe tsjoe wa Tsjoe tsjoe wa wa wa Op je plaats (Op je plaats) Strek je armen (Strek je armen) Vuisten maken (Vuisten maken) Tsjoe tsjoe wa, tsjoe tsjoe wa Tsjoe tsjoe wa wa wa Op je plaats (Op je plaats) Strek je armen (Strek je armen) Vuisten maken (Vuisten maken) Duimen omhoog (Duimen omhoog) Tsjoe tsjoe wa, tsjoe tsjoe wa Tsjoe tsjoe wa wa wa Op je plaats (Op je plaats) Strek je armen (Strek je armen) Vuisten maken (Vuisten maken) Duimen omhoog (Duimen omhoog) Schouders op (Schouders op) Tsjoe tsjoe wa, tsjoe tsjoe wa Tsjoe tsjoe wa wa wa Op je plaats (Op je plaats) Strek je armen (Strek je armen) Vuisten maken (Vuisten maken) Duimen omhoog (Duimen omhoog) Schouders op (Schouders op) Hoofd omhoog (Hoofd omhoog) Tsjoe tsjoe wa, tsjoe tsjoe wa Tsjoe tsjoe wa wa wa Op je plaats (Op je plaats) Strek je armen (Strek je armen) Vuisten maken (Vuisten maken) Duimen omhoog (Duimen omhoog) Schouders op (Schouders op) Hoofd omhoog (Hoofd omhoog) Je billen naar achteren (Billen naar achteren) Tsjoe tsjoe wa, tsjoe tsjoe wa Tsjoe tsjoe wa wa wa Op je plaats (Op je plaats) Strek je armen (Strek je armen) Vuisten maken (Vuisten maken) Duimen omhoog (Duimen omhoog) Schouders op (Schouders op) Hoofd omhoog (Hoofd omhoog) Billen naar achteren (Billen naar achteren) Voeten naar binnen (Voeten naar binnen) Tsjoe tsjoe wa, tsjoe tsjoe wa Tsjoe tsjoe wa wa wa Op je plaats (Op je plaats) Strek je armen (Strek je armen) Vuisten maken (Vuisten maken) Duimen omhoog (Duimen omhoog) Schouders op (Schouders op) Hoofd omhoog (Hoofd omhoog) Billen naar achteren (Billen naar achteren) Voeten naar binnen (Voeten naar binnen) Je tong naar buiten (Blèh) Tsjoe tsjoe wa, tsjoe tsjoe wa Tsjoe tsjoe wa wa wa
02:542 jaar geleden
Wie Doet De Was
Tekenfilms Minidisco
Alle LeeftijdenKinderen 5-10 jaar

Wie Doet De Was

Tekenfilm van: Wie Doet De Was? Papa, mama, tante, jij of iedereen? Hé hallo, daar zijn we weer! Het is maandag en we gaan lekker de was doen. Verzamel alle vieze onderbroeken (ieuwwww!) en vieze sokken (ieuwww!!!), Helpen jullie allemaal mee? Mama doet de was De was op maandag Iedereen doet haar na Mama doet de was De was op maandag Kom erbij en doe haar na (2x) Pak het vuile wasgoed Haal het uit de mand Stop het in de wasmachine Met je rechterhand Dan gaat hij draaien Van links naar rechts En draait hij terug Van rechts naar links Rechts-links-rechts-links-rechts-links-rechts-links Papa doet de was De was op dinsdag Iedereen doet hem na Papa doet de was De was op dinsdag Kom erbij en doe hem na (2x) Jawel, lekker wassen! Haal het uit de wasmachine Stop het in de mand Dan in de droger Met je linkerhand Druk op het knopje Met een stoer gezicht En dan gaat de was Hard heen en weer…. Ieieieieieieieieieiei Tante doet de was De was op woensdag Iedereen doet haar na Tante doet de was De was op woensdag Kom erbij en doe haar na (2x) Ha ha, hij is klaar! Pak het droge wasgoed Stop het in de mand Nu gaan we strijken Met je rechterhand Met de strijkbout Ga je heen en weer Draai het shirt om En doe het nog een keer Links-rechts-links-rechts-links-rechts-links-rechts Links-rechts-links-rechts-links-rechts-links-rechts Mama deed de was De was op maandag Jullie deden haar al na Papa deed de was De was op dinsdag En het strijken kwam daarna Tante deed de was De was op woensdag Jullie deden haar al na Tante deed de was De was op woensdag En het strijken kwam daarna En dan wordt het donderdag… En loopt iedereen in schone kleren Mama blij Papa blij Tante blij Maar ja… Er wordt wel eens wat vies Bij het rennen En het springen En het vallen Ja, en het rollen op de grond…. Dus…. Mama doet de was De was op vrijdag Iedereen doet haar na Mama doet de was De was op vrijdag Kom erbij en doe haar na Papa doet de was De was op vrijdag Iedereen doet hem na Papa doet de was De was op vrijdag Kom erbij en doe hem na Mama doet de was De was op maandag Iedereen doet haar na Papa doet de was De was op dinsdag Kom erbij en doe hem na Tante doet de was De was op woensdag Iedereen doet haar na Papa doet de was De was op vrijdag En dan is de was weer klaar!
03:452 jaar geleden
De Trein
Tekenfilms Minidisco
Alle LeeftijdenPeuters 1 - 4 jaarKinderen 5-10 jaar

De Trein

Tekenfilm van: De Trein. Heb ik het je al verteld? Vannacht werd er aangebeld. Het was een oude trein…Tsjoekesjoeketsjoe. . TEKST VAN DE TREIN Attentie, attentie, alle passagiers instappen… De trein gaat vertrekken! Heb ik het je al verteld Vannacht werd er aangebeld Het was een oude trein Op zoek naar wat plezier Het was een oude trein Op zoek naar wat vertier Misschien was het een droom Dat hij kwam aangesneld En me meenam op zijn reis Dwars door een wolkenveld Refrein: Tsjoeke tsjoeketsjoeke tsjoe Tsjoeke tsjoeketsjoeke tsjoe Tsjoeke tsjoeketsjoeke tsjoe Tsjoeke tsjoeketsjoeke tsjoe Heb ik het je al verteld Vannacht werd er aangebeld Het was een oude trein Op zoek naar wat plezier Het was een oude trein Op zoek naar wat vertier We reden naar de maan En vlogen langs de zon De sterren ver voorbij Tot het laatste treinstation Tsjoeke tsjoeketsjoeke tsjoe…(refrein) Heb ik het je al verteld Vannacht werd er aangebeld Het was een oude trein Op zoek naar wat plezier Het was een oude trein Op zoek naar wat vertier We hadden reuze lol De tijd ging vliegensvlug Maar toen de ochtend kwam Moesten wij weer snel terug Tsjoeke tsjoeketsjoeke tsjoe…(refrein) Heb ik het je al verteld Vannacht werd er aangebeld Het was een oude trein Op zoek naar wat plezier Het was een oude trein Op zoek naar wat vertier Eénmaal lekker in m’n bed Was het tijd om op te staan Niemand heeft ooit iets gemerkt Dat ik ’s nachts ben weggegaan 2 x Tsjoeke tsjoeketsjoeke tsjoe…(refrein)
02:582 jaar geleden